Monday, October 26, 2009

Bwahahahaha!

Assalamualaikum!

Pipi isteri gua semakin hari semakin halus, hasil belaian janggut "goatee" gua hari2.

Haha!

Aku ingat lagi, aku tanya isteri aku, "Cun kan goatee orang?".

Isteri aku jawab "Like a goat.".

Fuwaaaaaaaaaaaaaaa!

Nasib baik aku cinta sama isteri.

Orait lah, ada cerita terbaek punya.

Khamis lepas, aku pergi jumpa client kat PJ Hilton. Aku jumpa satu parking spot yang cun sebab dekat dengan main entrance. Dari jauh aku dah bagi signal ni, sekali ada satu Toyota Camry DARI BELAKANG tiba-tiba potong aku dan main cilok je amek tempat yang aku dah cop tu.

Panas haram.

Aku bagi hon sedas. Pastu aku turunkan tingkap, bagi high beam 3-4 kali. Driver Camry tu pun turunkan tingkap dia. Pergh, perempuan Cina tua yang gaya macam datin. Ahso tu suruh aku cari tempat lain. Dia punya pekik high pitch tu yang buat aku tak tahan.

Halilintar dah sambar keliling kepala aku.

Masa dia tengah adjust kereta dia nak masuk dalam parking spot tu, aku bagi hon satu das 20 harakat punya.

Tak pasal-pasal dia terkejut dan terlanggar satu BMW kat tepi tu.

Pastu aku pun turun la, usha-usha keadaan dia (dalam keadaan separa bersalah, Ha Ha Ha!). Ahso tu dah tak keruan dah. Dah macam ayam nak kena sembelih. Kejap masuk kereta, kejap keluar kereta. Dia pegang handphone, tapi takde le pulak nak call family dia ke kawan dia ke nak minta tolong.

Lepas tu Ahso tu tanya aku, "Haiyoo help la, what to do aa?".

Aku usha-usha Camry dia dan BMW tu, pastu aku bantai gelak.

Aku cakap kat Ahso tu, "Haiya you die loo. Habis la mati la".

Ahso tu makin panik, "Why why liao?".

Gua tunjuk kat BMW tu, "See aa, you hit this BMW. Plate number W** 464. Nombor 4 dua kali, dua kali la you suey. Habis la mati la hahaha".

Ahso tu tiba-tiba macam menurun lak. Dia punya pekik buat aku panik sikit. Kang orang ingat aku nak rompak dia pulak.

Aku pun cakap la kat Ahso tu tulis nama, nombor IC dan handphone dia atas kertas, pastu letak kat wiper BMW tu. Nanti owner BMW contact la dia.

Sebelum aku blah, aku bagi lagi sedas kat Ahso tu, "You aa, better go home now la. I think you suey banyak sangat hari ni. Most probably will die. At least family you boleh tengok family one last time. Tapi nombor 4 sudah dua kali, tak tau la you sempat sampai rumah ke tak hahaha!"

Ahso tu makin angin dengan aku. Makin kuat lak dia jerit-jerit. Aku bantai gelak je la.

Aku masuk kereta, bagi hon sekali lagi, pastu park kereta jauh tak ingat.

Bayangan terakhir Ahso tu yang aku nampak, dia angkat handphone dia macam nak rejam Waja yang aku drive.

Nasib gua blah cepat-cepat.

Haha!

-killing too many people with my charms-

Thursday, September 17, 2009

Ramadhan & Syawal Seorang Suami

Assalamualaikum... Selamat berpuasa kepada semua peminat2 ku (rasanya sorang je).

Tahun ni gua puasa sebagai seorang suami.

Masa mula-mula berpuasa, aku dan isteri rajin la masak untuk berbuka dan kadang-kadang untuk bersahur.

Tapi, lepas je pekena 1st buffet Ramadhan dengan ibu bapa mertua aku di Residence Hotel Uniten, terus aku jadi malas nak masak.

Lauk berbuka dan sahur beli je kat bazaar Ramadhan Putrajaya. Cikai habis bazaar ni. Gerai je banyak, tapi benda nya lebih kurang je. Rasa pun ok-ok je la. Aku dan isteri memang pasrah pasal makanan kat Putrajaya ni, harga mahal tapi tak sedap. Bazaar Ramadhan ke, pasar tani ke, kedai makan ke, sama je. Susah nak jumpa yang berbaloi untuk dibayar. Sebab tu kami jarang makan kat Putrajaya. Paling kuat pun makan kat Alamanda, Taman Warisan atau mapley Darussalam Presint 9.

Kalau nak makan kat luar, baik turun Bandar Baru Bangi, lagi puas hati!

Selalunya, isteri aku yang sediakan lauk dan siapkan meja apa bagai untuk berbuka. Basuh pinggan pun dia juga, sebab aku kena sental periuk. Yang berat-berat aku la kena buat. Macam juga bangun sahur... berat beb. Lagi awal dari Subuh. Subuh aku pun biasanya 6.45am, tapi kali ni dalam 4.50am - 5.00am, aku dah kena bangun panaskan lauk semua dan kejut isteri bersahur.

Nasib la gua ni lelaki gagah, haha!

Kami sahur depan TV, layan Minah Lodeh Tipah Lepat pukul 5.00am dulu. Lepas tu 5.30am, drama favorite kami, Qalesya. Serius, terbaek habis drama ni! Watak paling best, mesti la Haji Haji Haji Mustafa. Keyakinan dia melebihi 100%. Yang best nya, kalau dia salah pun dan dia tau dia dah salah, selagi tak kantoi, selagi tu dia yakin dia betul.

Haha lu memang gempak la Haji Haji Haji Mustafa!

Dah kahwin ni, bersahur-berpuasa-berbuka bersama, ada rasa lain sikit. Rasa romantik semacam. Lagi-lagi kalau time berbuka, isteri aku buatkan Nescafe ais yang tersedap di dunia. Pergh, menggeletar lutut kuda gua ni!

Walaupun aku tak suka bazaar Ramadhan Putrajaya, tapi aku suka berjalan dengan isteri pergi beli lauk kat situ. Aku suka letak kereta jauh-jauh sebab saja nak berjalan dengan isteri, lintas jalan sama-sama dan balik ke kereta terkedek-kedek pegang lauk. Balik ke rumah pun ikut jalan paling jauh yang penuh dengan pokok-pokok.

Romantik habis.

Tapi isteri aku mesti bising punya sebab dia tak sabar-sabar nak balik rumah. Nak layan Wadi Unung la tu, padahal dulu kutuk-kutuk masa aku tengok drama tu. Ek eleh!

Minggu lepas gua ajak family gua, family isteri dan family belah ayah gua datang buka kat rumah gua. Total = 17 orang dewasa. Budak kecik 2 orang takyah kira lah, bukan makan sangat pun. Letih, tapi seronok beb! Aku memang suka family gathering ni. Makcik-makcik aku pula jenis yang suka bergosip, memang layan. Cuma kali ni je aku tak dapat join bergosip sebab sibuk masak, kemas-kemas apa semua. Aku tak makan pun, minum je. Lepas semua orang balik, baru aku makan.

Dan masa tu juga aku buat satu pengakuan kat isteri aku. Aku mengalami mental breakdown selepas semua orang balik rumah.

Kenapa?

Sebab dapur, dinding dapur dan lantai dapur penuh dengan minyak, sambal dan entah apa jenis kotoran lagi. Hasil dari masakan isteri, ibu dia dan makcik-makcik dan ayah aku. Aku masak guna oven, jadi kekotoran yang terhasil adalah terkawal. Haha!

Isteri aku faham sangat dengan sifat aku yang pelik ni, jadi dia gelak kan je la. Aku tak kisah kena gelak, jangan kena bebel sudah.

Jadi, masa isteri aku tengah sedap-sedap tidur, aku mulakan proses penyucian dapur. Dari pukul 11.00am aku kemas, cuci dan lap dapur, sedar-sedar je dah pukul 3.00am. 4 jam aku cuci dapur! Padahal dapur aku kecik je.

Gila ke apa? Haha!

Bukan apa, pernah sekali kat rumah family aku di Shah Alam, aku pegang cawan ada Nescafe panas dalam tu. Tengah aku jalan nak gi ruang tamu, sekali aku terpijak minyak atas lantai dapur. Tak pasal-pasal aku tergolek dan mandi Nescafe panas. Punggung gua sakit, perut gua terbakar. Azab dua kali ganda beb! Tu yang aku pantang tengok dapur berminyak tu. Nak tau cerita lain pasal aku dan dapur berminyak, klik link blog isteri gua ni http://bedazzledmind.blogspot.com/2009/09/1-perkara.html

Hari pertama raya nanti, isteri aku tiba-tiba baik hati ajak aku beraya di Shah Alam dulu. Aku mula-mula macam tak percaya je. Ye lah, dia anak tunggal. Kalau boleh, tiap-tiap hujung minggu dia nak balik rumah parents dia kat Bandar Seri Putra, Bangi. Tapi aku pun tak tau apa yang ubahkan fikiran isteri aku. Mungkin agaknya lepas 8-9 bulan aku ajar dia tentang hubungan anak lelaki dengan ibu kandung dalam Islam, dan secara logik (parental & maternal), akhirnya isteri aku faham. Kalau betul sebab tu, Alhamdulillah.

Makin sayang gua kat isteri gua ni, hihi.

Ke, sebab nak bodek beli handbag baru ni? Haha!

Aku sebenarnya tengah marah pasal satu benda dan nak cerita kat sini. Tapi bila aku tengok muka isteri kat wallpaper handphone aku ni, terus tak jadi.

Tetiba sejuk lak hati gua ni.

Orait lah, gua nak balik dulu. Gi keje naik bas je ni sebab isteri gua drive kereta gi office.

Sesiapa yang baca blog gua ni, gua minta maaf untuk semua kesilapan gua. Kalau aku ada hutang duit dengan kau, boleh tuntut dengan aku. Tapi kalau kau kata "Kira halal je lah", itu lagi bagus sebab memang itu yang aku harapkan. Haha!

Selamat berpuasa dan selamat Hari Raya Aidilfitri.

Maaf zahir dan batin.

Ajak gua beraya dan berpesta kat rumah lu orang, orait!


ps - tak sabar le pulak nak tengok isteri gua salam tangan gua di pagi raya nanti.. Nak selit duit raya ke tak aa?

Labels:

Tuesday, June 23, 2009

Ayam Kicap

Semalam Isteri aku masak ayam kicap.

Sedap.

Sedap gila tak ingat dunia dan akhirat.

Isteri aku memang pandai masak, tapi dia jarang turun dapur.

Dulu-dulu, sewaktu aku dan Isteri masih belum berkahwin, aku akan pergi ke rumah bakal mertua dan masak untuk mereka.

Paling gempak aku pernah buat - BBQ: peha ayam, bahu anak kambing dan daging lembu. Semua ada marinade masing-masing.

Bahu anak kambing: Yogurt+daun pudina kisar+garam+lada hitam.

Peha ayam: Kicap+sos cili Lingham (terbaek)+serbuk paprika+madu.

Daging lembu: Garam+lada hitam+sos Lea & Perrin's+daun rosemary.

Di luar norma marinade kegemaran ramai sewaktu BBQ di universiti dan berkelah dengan rakan-rakan: serbuk kari/kunyit dan garam.

3 kali aku menghadiri majlis BBQ di UiTM, 3 kali juga aku merasa ayam, lembu, hot dog, ikan kembung dan ikan cencaru yang diperap dengan serbuk kari/kunyit dan garam.

Tak boleh blah betul.

Isteri aku pula, waktu itu, paling hebat dia masak pun - sandwich sardin dan kentang lenyek. Itu pun resipi kentang lenyek aku yang dia ubah suai sedikit: dia tambah keju mozarrella. Untuk sandwich sardin pula, aku selalu pertikaikan, "Macam mana nak masak sandwich sardin?".

Tapi, sekarang ini, sekali Isteri aku sentuh kuali, berkali-kali air liur aku melimpah.

Macam hari-hari nak rasa masakan Isteri.

Orang kata "penangan air tangan isteri".

Entah lah.

Aku lagi suka air lain.

Maksud aku, air nescafe yang Isteri aku buat.

Ehem.

Wassalam dan chalos!

-killing people with my charms-

ps - Isteri aku minta aku tulis semua ni. Nak berbangga dengan ayam kicap dia la tu. Haha!