Monday, September 05, 2005

Mari mengomen...

Assalamualaikum aha aha aku kembali lagi pas dah lame gile cam nak mati je blog ni... Ntah la lately xtau nak tulis ape... kesian aku tgk kau ni wahai www.bojedsulaiman.blogspot.com ... oleh itu marilah aku menulis hari ini... Banyak gak bende aku dah tukar ni... blog skin dia... dulu² aku guna warna hitam... tapi lately sakit lak mata aku tgk gelap² camtu... konon² cool la ek elehh haha ape aku komen diri sendiri xtentu hala ni... amek warna putih la nampak suci sket cam aku ni ah ah ah... tagboard pun dah tukar... dulu² pakai flooble cam ape je sket² "service is unavailable"... pastu lambat gile lak tu nak loading.. terpakse le tukar tagboard tapi yang baru ni x cun lah~ sakit gak mata nak bezakan orang lain nye komen.. sebab flooble dia asingkan guna warna... xpe lah yang ni guna utk mase ni je la kut...

AKADEMI FANTASIA
okeh aku nak komen... first sekali pasal aF (akademi fantasia ye.. bukan ayah fin.. gile x kelakar lawak aku ni)... arituh aku ade cakap nak tulis pasal aF kan? tapi bile aku pikir² balik, ahhh malas laa... dah bersepah² orang tulis pasal aF ni... lagipun aku bukannye fanatik pun ngan aF... aku layan konsert je... diari tu memula time cuti layan la gak tapi pastu cam sangap je... bile dah start klas lagi banyak aku miss... lagi bagus pe aku rase... kalau korang nak cari blogger yg tulis pasal aF ni buka je www.google.com pastu type la "blog akademi fantasia" hah terkejut tak terkejut la punye banyak results yang korang dapat nanti...

oh ye nak komen pasal aF... aku nak komen pasal aznil... sekarang dia ni jadi orang besar astro... kesayangan aF... pastu dia ni orang yg memang berpengalaman gile dalam bidang pengacaraan (kalau dia xde dalam aF memang hambar siot aku rase) tapi manusia mane yang x buat silap kan? aku x berapa gemar la dgn ayat dia "sila laksanakan tanggungjawab anda dengan menghantar undian untuk pelajar² kesayangan anda"... wahhh~ tetibe je aku kena bertanggungjawab bagi undian kat budak² tu... aku x minta pun jadi warganegara aF tetibe nak kena bertanggungjawab sampai camtu... "maka kami berikrar akan bertanggungjawab menghantar undian sms untuk pelajar² aF"... eish tak tak sorry ye aku x pernah buat ikrar camtu... aku tengok konsert je... ayah aku bayar rm80 sebulan pun x cukup² lagi ke? itu baru ayah aku sorang... belum ayah² orang lain yang bayar sekali... paling cikai pun rm49.90 mesti dapat la from sorang subscriber (betul ke tu harga paling rendah? aku pun xbape sure)... mari kite belajar calculation yang sgt simple... rm49.90 X 100 000 ayah² = rm4.99 juta... jangan la pulak ade yang mempertikaikan jumlah ayah² tu... tu aku agak² je... tapi kemungkinan lagi ramai kan? ayah pin pakai astro gak ke? kalau ade korang tambah la ayah² tu jadi 100 001... pergh banyak buat duit gak astro ni... tu x campur ngan iklan² yang diorang dapat... kalau nak kaya keje la astro... eh dah jauh lak aku meleret... ha persoalan yang menyoal aku ialah sebenarnye camne aku leh dapat tanggungjawab ni? sebab ayah aku langgan astro ke? ke sebab aku tengok aF? ke sebab nak melahirkan penyanyi profesional? ke sebab saje² janji duit sms masuk, poket tinggal habuk.. tu pun kalau ade habuk.. kalau xde habuk lagi la haru.. kalau poket pun xde lagi la gile²nye kesian...

melahirkan penyanyi profesional pun leh jadi tanggungjawab penonton ke? baik laa gune hakim yang otai²... tu kan dah ade syafinaz ade, adlin ramli "sultan melaka" ade, fauzi marzuki ade blablabla ramai lagi... tapi... kalau diorang yang jadi hakim, kurang laa income ye tak~ sungguh bijak strategi ini... aku bukan nak menjatuhkan aF... aku cuma tak bersetuju ngan pemberian tanggungjawab tu je...

KLCC
haa ni bukan cite pasal ape yang aku nampak kat klcc tu ke xpun pasal cite sesetengah bebudak yang ntah ape² buat perangai x tentu hala kat taman klcc tu ke... tak tak aku bukan nak cite pasal tu semua... aku nak cite pasal structure klcc tu sendiri... aa?psal structure klcc? a'ah betul la tu aku nak cite sket... aku sebenarnye kagum ngan bangunan klcc ni... korang x rase cantik ke tgk menara tu? aku kalau tengok, lagi² kalau time malam pergh rase cam layan je~ tapi sebenarnye ade cite yang lagi menarik di sebalik bangunan tu sendiri iaitu the construction and the structure of klcc itself.


aku xtau semua pasal klcc ni so aku akan cite ikut ape yang aku tau dan ikut ape yang aku ingat... okeh dedua menara tu senanye ade project leader memasing... kirenye satu menara satu project leader... aku ingatkan dedua tu bawah sorang ketua... pastu yang buat gempar ialah kedua² project leaders ni derang compete same sendiri nak tengok sape yang leh siapkan dulu... aku x ingat name project leaders dia so aku bagi lah name samaran ok... mr R ketua menara 1 and mr P ketua menara 2. pastu mase tengah construction, one of the towers ade problem... aku x sure yang mane satu so mari kite menganggap menara 2 lah yang ade problem... problem nye ialah konkrit yang dia gune adelah dari jenis yang kualiti x bape gempak... so mr P terpakse pecahkan balik semua lantai dan pasang balik guna konkrit yang lagi gempak dan gempar... time tu menara x tinggi sangat... baru setingkat dua x silap.... eventhough setingkat dua tapi kos dia ehem ehem sendiri boleh agak le kan... disebabkan ade masalah dari segi kualiti konkrit maka 3 plants telah dibina kat dalam construction site tu untuk dijadikan quality-testing sites utk test bahan² yang nak digunakan untuk bina towers tu... pergh gile besar la construction site klcc ni... so time ni menara 2 dah ketinggalan... pastu bila dah settle pasal kualiti, mr P teruskan projek dia... n then bile menara ni dah siap dari luaran, derang nak pasang benda² kat dalam lak... pastu derang jumpe satu lagi problem... lif... derang nak pikir camne nak buat lif yang leh sampai atas dengan cepat gile... so derang consult ngan satu company lif yang famous ni untuk buat lif yang laju... tapi speed dia still lagi cam x bape gempak sangat... pastu derang ingat nak tambah lif tapi disebabkan design dan size teras menara tu x cukup besar untuk install banyak lifts, so derang xleh nak tambah bilangan lif... at last derang dapat satu simple solution... buat double elevator... cara dia: pasang dua elevators atas-bawah... so dgn cara ni, orang² yang nak naik atas kena decide derang nak pegi tingkat mane mase kat lobby lagi... kalau derang nak pegi kat tingkat genap ie: 2,4,6,8,.... derang kena naik lif yang bahagian atas yang leh diakses tingkat atas lobby... kalau nak gi tingkat ganjil ie: 1,3,5,7... derang leh naik dari lobby je... sebenarnye aku xsure pasal kedudukan lif atas-bawah dan tingkat² tu... either yang aku cakap tu betul or korang leh tukarkan kedudukan lif ngan tingkat yang derang pegi... nak tau gi klcc tu sendiri ngehngeh...


pastu ade sekali psal kejadian bombing kat oklahoma, usa mase 19 april 1995 bagi warning kat engineers ni yang klcc pun maybe leh diancam camtu... so derang buat balik calculations pasal kekuatan towers tu and their abilities to withstand pressure under hazards ie: fire, bombs, etc... pastu derang jumpe something yang gempak yang derang sendiri pun x tau dan x terpikir sebelum ni... misalnye kalau towers ni kena bom, towers ni still akan berdiri tegak dan teguh walaupun 3 out of 16 core pillars (tiang pasak) derang tumbang... pergh kejuruteraan yang mengagumkan... ini laa ilmu yang Tuhan bagi kat manusia... ni baru sket je ni... bayangkan laa dgn ketinggian lebih kurang 450 meter, 3 tiang pasak tumbang tapi menara tu leh berdiri lagi... ini disebabkan oleh bahan² yang derang gunakan tu kualiti dia tahap super and berat keseluruhan towers tu pun jadi faktor kestabilan gak... aku rase kalau derang x ganti konkrit lemah yang awal² derang tersilap gune tu, mau goyang gak menara ni nak berdiri sampai 450 meter ni... full story on the oklahoma bombing terror: Oklahoma

problems x pernah nak habis² dan kali ni engineers ni semua ade lagi satu masalah yang memang leh dijadikan issue kalau x dipikirkan secara betul: emergency route... time kebakaran, untuk bangunan setinggi 450 meter tu, agak mustahil dan memenatkan dan menyusahkan untuk letak tangga dari tingkat atas suruh pekerja² tu semua lari ke bawah... aku rase derang lagi sanggup buka tingkap dan terjun pakai parachute kut (maybe ni leh jadi langkah² keselamatan? muahahaha)... so korang agak² ape yang derang buat? pasang lif ngan cable tahan api? ohh tidak... maybe cable x terbakar tapi ade kemungkinan orang² dalam lif tu sesak nafas ngan carbon monoxide and other poisonous gas and smoke... suruh derang padam api sendiri? ini dah umpama memandikan diri sendiri untuk semayang jenazah... jawapannye ialah: the amazing sky bridge... aha itu lah sebenarnye kegunaan sky bridge tu... dia sebenarnye dipasang kat tengah² tu untuk membolehkan pekerja² dari menara yang terbakar untuk lari ke menara yang x terbakar lagi satu tu and then derang semua leh turun ngan selamat nye (harap² dedua menara tu x terbakar langsung or x terbakar serentak kalau x lebih kurang xyah lari je lah jadi nye)... satu penyelesaian yang unik dan simple untuk pekerja selamatkan diri memasing... tapi cara untuk memasang sky bridge tu lak yang jadi problem nye...

engineers tu suggest bina sky bridge tu kat bawah and then bile dah siap baru pasang kat atas sebab dia cakap sangat risky kalau nak pasang parts-by-parts kat atas.. memang la risky dahla tengah² between two towers tu melopong je... tinggi dia 170 meter lak tu... pergh gile gerun kecut tempurung lutut beb... mase derang tengah bina sky bridge tu, derang pikir pasal faktor tiupan angin... secara teorinye yang memang dah terbukti, bangunan tinggi akan bergoyang kalau ditiup angin... satu cara nak tau ialah korang naik bangunan yang tinggi² pastu try tgk air dalam mangkuk tandas tu... kalau tetibe air tu bergenang, maknenye angin tengah tiup kuat le tu... untuk towers tu takde masalah sebab dah memasing ade 16 pillars yang kuat ditambah ngan berat yang memang betul² berat... tapi sky bridge ni camane ni nak bagi dia stabil kat tengah² tu? kalau nak pasang je terus kat tengah² tu dan skru ketat² pakai skru besar kaki kuda memang la bunyi cam menarik, senang dan mantap... tapi dari segi praktikalnye x praktikal langsung sbb sky bridge tu sendiri yang akan jadi ancaman utk dedua towers tu kalau angin kencang... sebabnye ialah dedua bangunan tu dah stabil tapi kehadiran sky bridge itu akan menambahkan tekanan kat kedua bangunan tu... yang paling bahaya ialah kalau sky bridge tu tarik dedua towers tu ke arah yang sama... maka akan jadi domino effect yang sangat mengerikan dalam sejarah negara Malaysia... kalau menara tu runtuh, sure la bangunan sekeliling dia pun kena sekali kan... tu x masuk lagi orang² yang lalu lalang kat bawah tu... orang² yang kat dalam menara tu lagi jangan cite laa... so bahaya yang amat besar wujud di situ dipakejkan dengan kedatangan sky bridge... so engineers ni telah menemui satu idea untuk overcome this problem: they put two "legs" under the sky bridge... yup kalau korang perhatikan betul² kat hujung kaki jambatan tu, yang dipasang kat badan menara tu, ade cam objek bulat kan? benda itu ialah ball bearings sebesar kepala kita aku rase... ball bearings tu berfungsi dengan membenarkan jambatan tu bergerak mengikut alunan angin tanpa memberi effect yang ketara terhadap kestabilan towers tu... gempar!!!

pastu tiba la saat yang derang tunggu iaitu upacara memasang sky bridge tu sendri... time ni menara tu x siap sepenuhnye lagi tau... derang semua tengah focused on building the sky bridge... time ni bekas PM, Tun Dr Mahathir datang untuk tengok jambatan yang pelik ni dipasang... engineers tu gune hydraulic jack utk angkat jambatan tu... first time derang operated hydraulic jack tu, derang dapat angkat sky bridge tu 30mm dari tanah... quite a success for them sebab derang sendiri pun xpernah buat keje ni lagi tapi dengan selambenye reporters malaysia tanye derang "when are you going to start lifting the sky bridge?" hahahaha sabar je lah... maybe bagi sesetengah orang yang xde kaitan ngan bidang engineering ni ingatkan benda² gini buat sekaligus je walhal memang itulah procedure dia untuk pastikan keje ni dibuat dengan selamat dan mantap... bukan salah reporters tu pun... derang xtau... lagipun derang memang jenis orang² yang sentiasa bergerak pantas...

bile tgh angkat tu, ade lagi problem dia... malaysia ni negara yang terletak di garisan khatulistiwa... so we are blessed with both dry season and monsoon season... jadi mase derang angkat tu tetibe hujan lebat lak... and kat malaysia ni biasenye kalau hujan lebat maka petir pun meletup sane sini le kan... ini yang merisaukan engineers tu semua.. kalau petir tu sambar sky bridge tu, maka akan jatuh berkecai la sky bridge tersebut... so sekarang derang dalam keadaan helpless.. hanye leh mengharapkan semua nye berjalan ngan lancar... although sky bridge tu x disambar petir, tapi power supply kat situ 2,3 kali mati sebab kena petir... so derang cuak arr sbb jambatan x naik abes lagi ni... at last hujan pun reda and power supply pun dah leh guna balik... so derang cepat2 sambung keje nak pasang sky bridge ni... dah xde mase dah ni... cepat cepat cepat!!! schedule mesti mau kena ikut kalau x derang akan disaman melalui syarat kontrak... pergh susah gak jadi kontraktor ni... tolerance menghampiri sifar...

at last berjaya la derang pasang sky bridge tu and mr P together with some of his staffs dengan x sabar²nye panjat towers tu dan lompat masuk dalam sky bridge tu... and they became the first group of people to step in the sky bridge of klcc... tp leh dikatakan derg ni kurang berakal gak time tu sebab mase tu side railings x dipasang lagi and between the sky bridge and menara tu ade gap sebanyak 1 meter... 1 meter pun~ tapi kalau dah bawah tu 170 meter cuak x cuak laa pikir kalau tersadung kaki mase lompat tu... dasar x sabar² betul...

pastu mr R dan mr P sambung bina balik towers derang... dah nak siap pun tapi dengan ketinggian sekarang, klcc still x layak lagi untuk dinobatkan ngan anugerah bangunan@tower paling tinggi di dunia... satu structure yang melayakkan klcc untuk dapat title tu ialah tiang antenna yang gile tinggi atas bumbung menara tu... dedua tiang tu dibuat kat 2 buah negara yang berlainan: satu kat Jepun dan satu lagi kat Korea Selatan... tiang tu dibuat je kat negara² tu tapi kena assemble kat Malaysia atau lebih tepat lagi: kat dalam klcc construction site tu sendiri...

mase ni cam ade persetujuan dari kedua² pihak menara: derang nak pasang tiang antenna tu serentak sebagai finishing utk projek klcc yang dah memeningkan banyak kepala dan mengoyakkan banyak poket ni... mr R yakin yang mr P x dapat pasang antenna tu sebab benda tu kena assemble dari bawah dan dinaikkan ke atas... kirenye kalau mr P buat gak camtu memang kantoi gile² x ingat punye lah... so mr R pun sambung keje dia untuk siapkan tower tu... tapi mr R tersilap... mr P lebih licik dari itu... sementara tengah siapkan tower 2, mr P ade projek tersembunyi yang hanya dia dan staff dia je yang tau iaitu: assembling the antenna pole from within tower 2! pergh gile ganas lah mr P ni rupe²nye dia memang ade cita² nak tinggalkan mr R sebab mase memule dia kan dah tertinggal 4,5 tingkat disebabkan bahan konkrit dia yang low quality tu... nampaknye mr P betul² menghayati dan mengambil pengajaran dari cite "the hare and the tortoise" only this time, the tortoise is just as cunning as a fox~

all was going well when suddenly at one night:

troot troot... troot troot...

mr R : hello this is R speaking.
mr P: hello mr R... this is P speaking. I would like to inform you that the world's tallest building is already standing... right now.

mr P dengan peliknye dan dengan cuaknye terkejar² ke construction site dan pada malam itu dia terperangkap untuk menjadi saksi yang menara 2 dengan rasminye telah menjadi bangunan tertinggi di dunia... seminggu pastu baru mr P dapat siap pasang antenna menara 1... and so the name of klcc twin towers was carved in the guinness book of world records, regarded as the tallest twin towers in the world... MALAYSIA BOLEH!

This is trully the power of the DISCOVERY CHANNEL over MTV, CHANNEL [V] and such.

ok la aku dah letih ni nanti² kalau aku ade nyawa, kalau aku ade idea, kalau aku ade masa, insyaAllah aku tulis lagi... jaga diri korang baik²... jangan nakal² tau haha!

tata~

-killing people with my charms-