Friday, December 16, 2005

Tudududu~

Assalamualaikum blog ku yang disayangi~ Dah lame sangat aku tinggal kau ni tah ape jadi xtau la... Tapi yg confirm nye ramai la pulak peminat minta update kan maka dgn penuh keterpaksaan aku penuhi la impian korang ni... Diharap semua dpt memuaskan nafsu memasing lepas aku abes tulis entry ni... Ok sekian lah sahaja entry aku utk kali ini.. Kite jumpe lagi ntah bile xtau...

Xde laa tetibe je tulis camtu haha aku pun malas jaga kul 4.45am semata² buat lawak hambar camtu... Senanye ade gak la benda aku nak cite... Mungkin akan menyentuh sensitiviti sesetengah pembaca, especially bebudak SMAPLabu, tapi aku memang nak sangat cite benda ni... Dah lama aku pendam, since form 5 lagi (maksudnye skrg ni dah 5 tahun aku simpan.. gempar kan?)

Menurut sejarah SMAPLabu, aku telah dilantik utk menjadi presiden student spm2000... Tu je aku nak cakap saje nak belagak jap hahaha!

Dari aku form 1 sampai ke f4, life aku kat skolah dulu² memang enjoy walaupun tahap kecemerlangan akademik aku tidak segempar sekarang (alhamdulillah, skrg aku mampu berfikir dgn matang utk sesetgh perkara yg penting)...
Aku hidup dalam dorm yang sungguh menarik hati...

Mase f1 n f2, aku ditempatkan utk menginap di bilik An-Nasaie iaitu bilik rumah Biru... Walaupun ade sorang dua budak² dalam tu yang perangai macam sualan tapi aku peduli ape tidak, aku layan je satu bilik... Ye lah baru masuk skolah kan... X kan nak cari musuh kut... Bilik ni menemukan aku dengan beberapa orang yg aku anggap kawan yg menyeronokkan seperti Lalok (sampai skrg jumpe lagi beb, satu uitm lg), Blecque, Watson, Apek, Afiq, Mat Peng, Aloq (genius dan bergaya matang tp kekadang cam gampangan gak dia ni) ngan sesape je la yang dia agak² aku ni kawan dia yg baik mase tu... Aku malas nak type panjang² senanye ni...
Ade satu insiden ni yang paling aku xleh lupe... Iaitu misteri kehilangan AKU di waktu malam hahahaha lawak gile! Ade la satu malam ni time prep aku lepak kelas 1 Hijau... Pastu aku rase ngantuk gile so aku bantai la tido kat meja Maie... Time tu awal lagi aku rase baru kul 9 lebih kut... Pastu aku bangun² je dah gelap... Sualan! Aku telah ditinggalkan oleh semua orang! Harum betul xde orang kejut aku ke ape ni siot ahh! Dah la aku sorang² je kat blok E yang terpisah dari blok skolah yang lain, aku cari ketayap kat satu kelas tapi x jumpe lak... Daymn sape la yg sikit punye baik pedajal aku ni... Maka aku dengan mamai nye menapak la sorang² dalam gelap tu balik dorm yang bg aku cukup jauh sbb aku still ngantuk lagi...
Bile aku sampai je kat perkarangan asrama, sape tah yang 1st nampak aku, aku rase Mat Peng kut, dia jerit "Wey Bojed dah balik! Dia selamat!"... Pastu semua budak bilik aku keluar sorak² kepulangan aku... Apekebende jugak bebudak ni tetibe seronok semacam ni gile ke macam xpernah jumpe aku 10 tahun... Rupe²nye dah ade spekulasi yang cakap aku hilang la, sesat la, kena culik la... Hahahaha rakan² dorm aku sungguh al-haram membuat cerita... Mase bilenye aku nak kena culik time pegi prep?Sape pun nak kidnap aku time tu? Hahaha gile kelakar! Dan esoknye baru aku tau sape yg amek ketayap aku... Abu! Dan dia gak la yang tutup lampu kelas, suruh bebudak kelas 1 Hijau semua balik prep n jangan kejut aku tido... Pantulan punye Abu! Dasar penindas yang ditindas oleh golongan yang ditindas hahaha!

Oh ye Lalok, kau ingat lagi x time zikir munajat kat surau, kau tido gaya baik punye... Pastu bangun² tido kau nak pakai songkok tapi kau komen² "Eh nape xleh masuk ni? Apsal ni? Songkok aku rosak la" padahal kau yang pakai songkok terbalik ade hati nak cakap songkok tetibe rosak hahahaha... Yang paling power kau terus sambung tido buat x peduli tu hahaha lawak sual! Aku n Abu dari keadaan insaf berzikir terus gelak cam nak pecah otak muahahaha!!! Sampai sekarang kalau aku n Abu jumpe mesti cite dol pasal kelalokan kau ni siap buat lakonan semula lagi tu hahaha!!!

Mase f3 n f4 lak aku kena pindah gi bilik Huzaifah... Huzaifah ni bilik campur² rumah... Yang peliknye, rumah Hijau, Merah n Kuning (busuk) semua ade bilik sendiri... Rumah Biru je yang kena pecah n dihantar merempat ke bilik² lain... Ntahpape betul... Tapi time ni la aku rase lagi seronok dari bilik An-Nasaie dulu²... Ye la sbb time ni bebudak form 3 dah dianggap senior tp tahap rendah la... So x wajib pakai songkok@kopiah dah... X wajib gi ma'thurat dah... Semayang dlm dorm pun dah boleh dah... Ape lagi ek.. Macam² la peraturan mulut yang senior buat utk f1 n f2 bebudak f3 dah xyah ikut dah... Oh yeahhhh!!!!
Mase ni aku rapat ngan kawan² dorm yang x sama bilik time form 1 n form 2 dulu macam Epon(muah!), Madnu, Abu, Alfie, Pedot, Wanja, Ridhek, Talib, Apad ngan sape² je la yg berkenaan... Mase dah form 3 n form 4 ni banyak gak keje gile² buat ngan diorang ni... Macam mase form 3 dulu² ade subjek Kemahiran Hidup, kena bertukang buat rak kaset kut... So ade le hari tertentu masuk bengkel n kena buat la benda tu... Aku lak jenis yg malas nak bertukang... Kalau masuk bengkel keje ntahpape aku buat... Asah pahat sampai pendek la... Potong plywood pastu buang... Lukis pelan rak kaset yang memang setiap kali masuk bengkel design rak kaset tu sure tukar² nye la haha... Tapi yg paling best ialah setiap kali aku masuk bengkel, mesti ade alat² bengkel yang aku "pinjam" n bawak balik dorm... Ye la sebab time tu baru aku sedar x lama lagi nak kena antar... Aku nye rak kaset xde rupe rak langsung... Masih berupa bongkah kayu yang tidak bermakna lagi... Daymn... Dengan setiap barang² yang aku pinjam dengan penuh profesional itu, tetiap malam tu la aku bertukang kat bilik... Aku ingat kan aku sorang je yang nak gune benda² tu semua, tengok² bebudak lain pun same je perangai cam aku haha semua stok lembab² pastu last minute baru nak cergas dan pantas... Bilik aku mmg dah jadi cam bengkel kayu yang berjaya lah tapi time siang aku kaver baik punye simpan barang² n sapu sampah tu semua... Kalau x kantoi beb.. Tapi at last kantoi gak sebab ade skali warden buat spot check n tetibe Blanka(dia eja nama dia Belangka hahaha lawak siot x caya tanye Muna) naik bilik aku n jumpe semua tools tu... Cuak siot aku time tu sebab gaya dia rampas cam ganas tapi pastu dia blah terus... Pergh nasib la camtu kalau dia tanye sape yang angkut bebenda tu semua aku dah budget dah pipi aku mesti berbelang nye malam tu...

Aha time form 4 dulu² bebudak bilik aku n ade le sket² bilik lain x turun time perhimpunan pagi² tu... Kitorang selambe je bangun kul 6.30am, semayang, pastu turun dewan makan kul 7am... Kul 7.15 bebudak lain semua sibuk turun tapak perhimpunan, kitorang lak naik dorm... Ade yang sambung tido jap tapi majority yang fly semua gi mandi... Lame gak la kitorang wat benda ni... Dekat 2 minggu kut... X pun lebih... Tapi canne² pun buat benda canni mesti kantoi gak arr... Satu hari tu pas perhimpunan, KP (pengawas) ramai² naik dorm wat spot check... Time tu aku n Epon tgh gosok gigi tetibe datang sorang KP form 5 ni, Jaa kut name dia ketuk pintu toilet pastu tengking kat aku n Epon... Tapi yang lawaknye aku n Epon buat sengal kitorang je gosok gigi n gelak²... Jaa tu pun panas la tengok usaha utk memachokan diri x berhasil sekali dia panggil warden datang masuk toilet hahahah haram betul terus aku n Epon cari toilet hujung² pastu mandi haha... Tapi bukan mandi dalam satu bilik la... Sebelah² ye (Atie... jangan buat cite)...

Pastu semua yang fly perhimpunan kena turun gak la perhimpunan tu tapi time tu semua orang yg lain dah masuk kelas... Time tu ustaz Apan kut cakap suruh kitorang berdiri kat tapak perhimpunan sampai rehat... Kitorang ape lagi bersorak la sebab xyah belajar aritu hahaha pastu tetibe sape tah warden suruh angkat kerusi kayu dalam kelas tu, junjung atas kepala n jalan keliling sekolah... Bapak ahh kerusi kayu tu dahla berat mau pengsan kalau kena junjung keliling sekolah! Tapi pastu dia ringankan la hukuman... Kitorang kena angkat kerusi plastik kat kantin n junjung keliling skolah... So jalan la kitorang cam orang spastik junjung kerusi plastik atas kepala n jalan depan semua kelas n semua tingkat yang ade... Sampai kat kelas sendiri semua pakat² tutup muka masing² haha macam la xleh kantoi kalau masuk kelas pastu...

Dalam pada kena hukuman sengal camtu pun kitorang leh gelak² lagi... Ye la one thing sebab yang buat tu pun geng² kitorang gak pastu semua rase enjoy lak cam ade benda yg leh cite utk future nnt... Sape kata kitorg x pikir pasal future? Tapi time tu in other sense lah haha~

Time akhir tahun form 4 gak la Hazim tetibe suggestkan aku jadi presiden batch... Ape kriteria kelayakan aku time tu? Entah aku pun x tau la... Nak je aku pikir yang aku ni ade faktor charming yang kuat tapi yang memilih aku nye bebudak lelaki... Malas pulak aku nak pikir pasal faktor gay... Haih entah la~ Yang aku ingat calon² lain time tu ialah Epon, Watson dan Batin... Tengok... Gile kelakar calon² semua termasuk aku... Tapi nak wat canne bebudak batch yang baik ramai yang jadi KP so xleh la nak jadi presiden batch... Nape korang x pilih Batin aa? Dia happening tu walaupun agak menjengkelkan... Aku rase kalau dia jadi presiden, kite nye farewell high tea ade menari² kut haha itu lagi menarik!

Time form 5 lak merupakan titik kejatuhan aku... Aku yang dah sebati hidup dengan kawan² yang mmg aku anggap kawan² sehidup semati akhirnye telah dipisahkan dari mereka semua dan aku ditempatkan di bilik Muslim (aku rase tu la kut name bilik aku... Tengok tu pun aku x igt)... Aku telah dibiarkan utk menginap di blok rumah Kuning yang pada aku, rumah ini dipenuhi makhluk² genius yang kebanyakannye sentiasa menempatkan diri mereka dalam Top 20 pelajar cemerlang batch aku... Aku ini jenis yg agak neutral utk berkawan... Aku boleh masuk dgn banyak jenis orang tapi ade yang aku anggap kawan, ade yang aku anggap sekadar kenalan dan ade yang aku anggap lawan... Aku hanyelah manusia... Manusia yang ade perasaan... Manusia yang ade pilihan... Manusia yang ade kiri dan kanan... Manusia yang mempunyai nafsu dan fikiran...

Aku sangat tidak selesa pada awal permulaan aku menginap di blok itu... Dahla majoriti bebudak blok tu kuat main hoki... Baju² yang berpeluh semua disidai aje kat atas tembok atau tingkap atau memane je la yang leh digantung... X basuh tu, terus sidai! Macam haram je bau... Nak aje aku bakar blok ni... Biar padan muka aku boleh merempat blok lain n padan muka korang xleh sidai baju busuk sesuka hati lagi dah...

Itu yang aku pelik tu... Mereka ini kebanyakannye genius dan baik, namun busuk... Seperti ade satu persefahaman utk menimbulkan bau itu secara beramai²... Disebabkan itu juga lah rakan² lama aku malas utk menjenguk aku yang terasing ini... Aku x salahkan diorang... Kalau aku sendiri pun rimas nak duduk situ, ape lagi org yang nak datang melawat...

Aku betul² kesepian mase form 5... Mase form 5 gak la baru 1st time aku merasai kehidupan campur semua batch dalam satu dorm kecuali form 1... Diorang ade dorm sendiri... Hazim, Hussien, aku n beberapa orang lagi pernah buat surat bangkang dorm campur ni tapi warden time tu x setuju.... Diorang ckp jgn melawan sekolah... Tapi at last lagi banyak masalah yg jadi... Ini la beza keputusan orang yang sedang mengalami sesuatu keadaan dan orang yang dia rasa dia dah alami keadaan itu...

Oh ye mase form 5 dulu² aku dengan sikap "layankan je la semua yang ade ni" berbaik² dengan junior dan rakan sebaya bilik aku... Aku bukan jenis senior yang kerek... Aku langsung x peduli pun kalau budak form 1 n form 2 xnak pakai songkok... Sukati korang la... Muka aku xde le ganas mane pun tapi bebudak ni takut gak... Xpe aku pun pernah mengalami benda ni mase lower form dulu²... Canne jambu pun brader senior tu tapi sebab pikir faktor kesenioran, tetibe rase cam gerun... Aku pun xtau nape... Memang mentaliti bebudak sekolah asrama penuh camtu kut... So dalam mase yg sekejap aku dah leh berkawan ngan bebudak rumah Kuning walaupun hidung aku tiap² hari menangis...

Cara hidup aku pun dah lain sket... Dari segi time punctuality tu aku dah improve... Kalau dulu² aku study bile nak pekse je tp skrg tiap² mlm aku study tp salunye buat satu soalan je pastu tido... Standard le tu... Aku xtau nape aku xde semangat utk study di celah² mereka yang genius ini... Aku lagi rajin study (rajin sket la) mase aku hidup dengan kawan² lame aku dulu...

Sebab tu aku cakap, time form 5 adelah titik kejatuhan aku... Aku rase hidup aku kosong... Nasib before SPM aku pindah gi bilik Abu n Lalok, ade gak la sinar² study tu... Aku rase maybe time form 5 tu aku x mampu utk berdiri atas kaki aku sendiri... Mungkin aku xpandai nak menyesuaikan hidup aku dengan keadaan yang baru tu...

Tapi bile aku pikir² balik, aku rase aku memang xde life mase form 5... Walaupun aku kelas 5 Hijau, satu²nye kelas form 5 kat floor tu n jiran aku lak kelas 3 merah yang mane diorang pun satu²nye kelas form 3 kat blok n floor tu, sekurang²nye life aku time klas n prep x hambar... Dalam kelas aku pun kire best ape.... Maybe sebab aku dah position kan diri aku utk berada di lingkungan budak² kerusi belakang so tu leh kire faktor menarik gak tu...
Ade Watson, ade Kinal, ade Wanja, ade Apad, ade Badar, ade Epon, ade Madnu... Muna pun ade ha so happening gak la kelas aku... Nak lagi happening, time boring² gi kacau bebudak perempuan 3 merah kat sebelah haha... Aku xtau la betul ke x tapi dengar²nye sampai bebudak perempuan kelas kitorang menyampah ngan kitorang sebab asyik kacau bebudak form 3 tu je... Betul ke ni? Yang aku ingat korang merajuk sebab kitorang xnak amek gambar ngan korang mase kat depan taman sains n kitorang nak amek gambar ngan bebudak perempuan 3 merah. Lawak siot bile ingat balik haha xpe la itu semua cite lama tapi still memorable lagi lah...

Sebenarnye ape point aku ni? Aku cuma nak cakap, kehidupan aku yang paling hambar di alam sekolah ialah mase form 5... Walaupun aku banyak belajar perkara² penting yang berguna dalam hidup aku, tapi maaf aku terase seperti aku x wujud utk belajar di SMAPLabu time tu...

Aku ingat lagi ade sorang kawan aku ni pernah mengadu kat aku... Dia cakap mase kat SMAPLabu dulu dia gi sekolah utk belajar je... Dia x kesah benda lain... Alhamdulillah dia dah berjaya skrg ni n dapat belajar kat overseas pun... Tapi... Dia cakap kat aku, dia xtau ape life dia mase kat skolah dulu²... Dia cam x banyak sangat cite life zaman sekolah dulu... Sebab dia salu dengar aku cite² kat dia yang aku salu jumpe Lalok, Epon, Fred (paling salu) n lelain, dia cam jeles ngan kami semua sebab kitorang masih rapat even after dah lama abes sekolah... Tapi aku rase skrg dia dah ramai kawan kut sbb tengok cam aktif je ngan persatuan student Malaysia kat sane... Bagusla camtu... Buat la kawan ramai² sebab dalam ramai² tu x tentu lagi sape yang kite leh anggap betul² kawan kan?

Walaupun time form 5 tu x ramai kawan yang aku leh anggap kawan kat blok rumah Kuning tu, tapi yang pastinye aku rapat ngan Hazri la... Seorang KP yang genius dan mempunyai lawak² sukar utk difahami tapi dia seorang kawan yang bagus... Aku suke dia sebab dia bukan seorang yang extremist... Mungkin extreme dari segi pengaruh komik je kut haha... Bukan aku x baik ngan bebudak rumah Kuning yang lain tapi bebudak yang baik ngan aku cam Amat, Ayun n Badar dah pindah gi blok lain... Diorang sendiri melarikan diri dari blok asal tapi aku slambe setia merempat... Oo lupe lak Muna ade gak kat blok umah Kuning tu kire ok la aku ade member baik kat blok tu selain Hazri... Bebudak lain macam Asip, Jabbar, Najmul n Batek pun aku baik gak tapi diorang junior so kire lain sket la citenye~

Aku memang mementingkan sejarah zaman sekolah aku dulu sebab bagi aku, itu lah turning point utk aku menyediakan diri aku sebelum menjadi seorang dewasa... Masa muda x datang dah beb... Once in a lifetime je... Tapi jangan la sampai buat benda yang bukan² semata² nak buat record dalam life korang... Nanti kalau nyesal tahap xleh pusing balik, lagi x berguna bebeh~

Ok la itu je la aku nak cite... Xtau la bile lagi nak menulis sebab aku tengah cuti ni dan cuti aku hambar sehambar yang mungkin... Hampir mencapai tahap hidup aku time form 5 dulu² haha... Take care semua!

p/s - Ruffedge - Da' Bomb... Cantik menarik tertarik kau memang da booooomb.. Berjangkit siot lagu ni! Layan!

-killing people with his charms-